? Deficitul de „deontologie profesională” e, de fapt, un exces
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 7 decembrie 2016, 07:00
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 20 august 2016)
De mai mulți ani, în spațiul public a început să circule un cuvânt referitor la etica și moralitatea din presă: „deontologi”. Cuvântul era folosit cu sens peiorativ, adică negativ, depreciativ, disprețuitor. Fenomenul e firesc fiindcă presa românească de mult nu mai este preocupată de deontologia din teriorul ei, ci de deontologia altora. Mă refer aici la recentul caz Sky News în care și jurnaliștii, și politicienii, și oamenii de rând au fost foarte jigniți că niște jurnaliști britanici au vrut să însceneze o situație cu falși traficanți de arme români. Presa a abundat de reacții dure la ceea ce mulți au numit „lipsa de deontologie profesională”.
Și eu sunt de acord că, dacă se dovedește că fost o înscenare, avem de-a face cu o un caz grav de ignorare a deontologiei. Sunt însă foarte dezamăgit fiindcă opinia publică românească nu numai că nu reacționează la cazuri flagrante de nesocotire a deontologiei, dar sunt și telespectatori fideli ai unor asemenea emisiuni. Nu mă refer neapărat la emisiunile politice în care unii politicieni sunt bălăcăriți insuportabil. Mă refer la emisiunile în care ajung persoane cu handicap, mă refer la emisiunile în care viața privată a unor persoane este terfelită fără nicio tresărire.
Nu știu dacă ați observat, eu nu am reluat expresia „deontologie profesională” pentru că avem de-a face cu un pleonasm. Deontologia este acea parte a eticii care studiază normele și obligațiile specifice unei activități profesionale. Așadar, dacă spunem „deontologie profesională”, cuvântul profesională este în plus. Cu un cuvânt mai nou, cuvântul este redundant.
Or, redundanța este chiar caracteristica de bază a pleonasmului.