? Despre virgulă și apoziții

Articol de Dana Florea, 16 martie 2018, 08:17
Acum câteva zile mi-am făcut un inventar al lucrurilor de care nu am mai vorbit de mult de la microfonul acestei rubrici și am realizat că nu am mai vorbit de multă vreme despre virgulă. Înainte de a mă referi la un caz mai special despre care nu am vorbit niciodată, fac o paranteză cu privire la un verb pe care l-am folosit în enunțul de dinainte, și anume „am realizat”. Verbul „a realiza” are, între înțelesurile sale obișnuite, și pe acela de „a înțelege mai bine”. Am închis paranteza.
Așadar, astăzi voi încerca să lămuresc o dificultate cu privire la folosirea virgulei în cazul apoziției. Cred că vă mai amintiți, apoziție înseamnă un cuvânt sau mai multe cuvinte ce reiau, explică sau detaliază informații despre o persoană, un obiect sau un fenomen. Ca să fiu mai clar, vă dau un exemplu simplu: „Klaus Iohannis, președintele României, a plecat la Bruxelles.” În exemplul meu, „președintele României” este apoziție fiindcă ea pur și simplu reia ceea ce spunem prin numele propriu Klaus Iohannis. Să vedem însă cum trebuie să scriem în cazul următor în care inversăm termenii: „Președintele României, Klaus Iohannis, a plecat la Bruxelles”.
Unii dintre jurnaliști nu mai pun virgulă în acest caz și greșesc. De ce? Fiindcă, dacă nu pun virgulă, atunci Klaus Iohannis nu este apoziție, ceea ce e un diagnostic greșit. Un nume propriu devine apoziție doar dacă secvența anterioară este suficientă pentru identificarea persoanei despre care e vorba. Dacă am fi spus „Fostul profesor Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles”, virgula nu ar fi fost necesară fiindcă sintagama „fostul profesor” nu era suficientă pentru a ști despre cine este vorba.
(rubrică difuzată în 9 martie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)