? După sărbători, frecăm menta
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 19 ianuarie 2017, 20:08 / actualizat: 29 martie 2018, 11:12
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 4 ianuarie 2017)
După trei zile de minivacanță și de petrecere, iată că a venit și prima zi de lucru din an. Evident, nu pentru toți, dar bănuiesc că majoritatea ascultătorilor noștri se îndreaptă spre serviciu sau sunt deja la serviciu. Dintotdeauna, ziua de 3 ianuarie a fost o zi trasă de cai bătrâni, cum spune un vechi proverb italian despre asemenea momente. De altfel, nu trebuie să vă spun că, după marile sărbători, nicio zi nu este trasă de cai tineri, iar sporul nostru la locul de muncă este la fel de șchiop.
De fapt, să știți că nu vreau să vă însemn la trândăvit, lenevit. Nici vorbă! Mi-am adus aminte că, înainte de `89, în asemenea zile, discutam între noi, pălmașii, despre inutilitatea venirii la serviciu. Fiindcă nu făceam altceva decât să frecăm menta. Expresia, cu un grad accentuat de colocvialitatea, pare împrumutată din argou. Unii lingviști sunt de părere că nu avem de-a face cu o expresie metaforică, ci de un obicei străvechi, cu rădăcini în vechea Eladă, adică în Grecia antică. Ospețele grecești somptuoase, de la care ne-a rămas cuvântul „simpozion”, erau urmate, în mod firesc, de o primenire a locului. Drept pentru care, după ce locul era spălat, pentru a se îndepărta mirosurile, masa era frecată cu mentă. Evident că această din urmă însărcinare era cea mai puțin obositoare, drept pentru care cei însărcinați cu procedeul respectiv erau socotiți privilegiați. Sigur, procedeul a supraviețuit secolelor și, odată cu venirea negustorilor greci, a ajuns și în România.
Nu știu dacă originea expresiei se află aici, dar povestea e frumoasă.
(Foto: pixabay.com)