? El cheltuie, ea cheltuiește
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 30 decembrie 2016, 09:51
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 23 decembrie 2016)
Cum vine perioada sărbătorilor, cum suntem bombardați de pseudo-știri, adică de false știri. Mă refer mai ales la știrile de televiziune ce ne prezintă eternele imagini din magazinele supermarchet. Și, evident, cu stupidele întrebări legate de meniul de Crăciun. Nu e nevoie să fii jurnalist pentru a propune asemenea subproduse jurnalistice ce nu aduc nicio informație și nici nu sunt rezultatul unei documentări. Un jurnalist ar face comparații, ar contextualiza, ar explica, de pildă, dacă reducerea TVA a ieftinit produsele față de anii anteriori. Nu am văzut niciodată vreun reportaj despre meniul de Crăciun dintr-un cămin de copii sau Cămin de bătrâni. Nu am văzut nici vreo știre ce vorbește despre cât costă statul român masa unui pacient ce îți petrece Crăciunul într-un spital.
Preluarea mecanică a unor observații sociologice despre cât cheltuiește un român de Crăciun e un exercițiu strict statistic. Dar aici mă opresc din considerațiile mele sociologice, profesionale și vă întreb: cum este corect să spunem, să scriem: românul/românii cheltuie sau românul/românii cheltuiesc?
Înainte de a vă răspunde, vă atrag atenția că verbul „a cheltui” este de origine maghiară și că substantivul „cheltuitor” are sensul de risipitor.
Și, pentru că ați avut timp să vă gândiți, vă răspund și la întrebare. Ambele forme sunt corecte, așadar, e corect să spunem și „românul cheltuie”, dar corect e și „românul cheltuiește”.
Sărbători fericite!