? Enervarea cardinalului Richelieu, scobitul dinților și apariția cuțitului cu vârf rotunjit
Articol de Dana Florea, 18 septembrie 2017, 10:23 / actualizat: 18 septembrie 2017, 13:43
Ziua de 13 mai 1610 înseamnă o zi memorabilă pentru igiena mâncatului fiindcă, fix în 13 mai, Cardinalul Richelieu inventa cuţitul de masă cu vârf rotunjit. Legenda spune că ilustrul cardinal — nemurit de Alexandre Dumas-tatăl în romanele sale — nu mai suporta să-şi vadă invitaţii curăţându-şi dinţii, în timpul mesei, cu vârful cuţitelor. Așa că Richelieu a comandat un set de cuţite cu vârful rotunjit ce au exilat definitiv la centura bărbaților cuțitele lungi și periculoase.
Dar prim-ministrul Richelieu (căci aceasta îi era funcția), inventând cuțitele cu vârf rotunjit, nu făcea decât să rafineze ceremonialul mâncării, fiindcă, în aceeaşi perioadă, după inventarea furculiței, au început să apară și feţele de masă. Iar rafinamentul tacâmurilor aristocratice avea să ajungă la culmi nebănuite, numărul acestora la o singură masă ajungând chiar la peste 30! Dintre multele păstrate și în tacâmul obligatoriu al burgheziei, amintesc un obiect pe care îl știm din celebra schiță D-l Goe, de I.L. Caragiale: cheseaua. Cheseaua era, deopotrivă, un recipient pentru dulceață, dar și pentru păstrat tutunul.
Oricum revenind la enervarea cardinalului Richelieu — curățatul dinților după masă a fost un „amănunt” extrem de rafinat în Antichitate, dar care și-a pierdut din firesc și, mai ales, din instrumente. În vremea romanilor, de pildă, se foloseau scobitori speciale din argint, unele superb ornate. La câteva decenii după invenția lui Richelieu, portughezii aveau să aducă, din lumea nouă, scobitori din lemn de portocal, parfumate. Scobitori care, de-a lungul secolelor ce au urmat, au dispărut la rândul lor. După cum se vede, igiena nu este o invenție a lumii căreia noi îi spunem „civilizate”.
(rubrică difuzată în 8 iunie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)