? Filosofii cu „s” și „z”
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 24 iunie 2016, 09:42
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 20 aprilie 2015)
Nu știu dacă v-am spus, facultatea în cadrul căreia îmi desfășor activitatea se numește Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe le Comunicării. Ați remarcat probabil felul în care am pronunțat: Filosofie.
De ce nu filozofie, cum e mai ușor și, cum, de altfel, scriu și pronunță majoritatea vorbitorilor? Marele lingvist Alexandru Graur explica faptul că pronunția „filozofie” și nu „filosofie” își are originea în greaca modernă. Din neogreacă, filozofie s-a răspândit pronunțarea cu „z”, ca în franceză sau în germană. În anii 40-50, filozofii români au început sa scrie cu s, justificând abaterea de la norme prin faptul ca „filosof” e format, în grecește, din „philos” (iubitor) și „sophia” (intelepciune). Dacă am scrie filozof, partea a doua este grecescul „zophos” (întuneric), ceea ce ar putea duce la o înțelegere gresită. O grafie, scriere adică, și o pronunție care, observă cu fină ironie marele lingvist Al. Graur, „dacă nu i-a deranjat pe francezi și pe germani si nu vad de ce ne-ar deranja pe noi”.
Precedenta ediție a DOOM-ului dădea forma corectă cu „z”, filozofie. Norma cea mai recentă acceptă însă și forma „filosofie”, ceea ce arată că dorința iubitorilor de înțelepciune a fost auzită!