? Ioan Ladea, un curajos și prea puțin cunoscut disident al Banatului
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 29 noiembrie 2016, 07:30
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 23 noiembrie 2016)
Ieri, când am vorbit despre cartea dedicată lui Ceașescu și despre cuvântul „disident”, nu am mai avut vreme să vă semnalez un disident necunoscut ce provine dintr-o familie clebră a Banatului. Este vorba despre dr. Ioan Ladea (1935-2001), fiul marelui sculptor bănăţean Romul Ladea.
După o copilărie petrecută la Timişoara şi în alte locuri ale peregrinării ilustrului său tată, Ioan Ladea este arestat, în 1948, la doar 13 ani, pentru o pretinsă participare la acţiuni legionare, dar va fi eliberat după câteva luni din lipsă de probe. Este reîncarcerat la finele anilor `50 şi face trei ani de recluziune, fiind coleg de celulă cu Petre Ţuţea.
Fire nonconformistă şi rebelă, termină cu greu studiile medicale şi se apucă de matematici, paralel cu studiul limbii chineze. E pasionat de literatură, de muzică (wagnerian împătimit), de filosofie şi de tot ceea ce înseamnă marea cultură. Studiul limbii chineze îl va familiariza cu doctrina daoistă şi, prin ea, cu acupunctura, fiind — în opinia multor specialişti — un deschizător de drumuri în România.
L-am evocat astăzi aici pe Dr. Ioan Ladea fiindcă el a fost unul dintre puţinii români care au avut curajul şi rectitudinea de a se alătura protestului lui Paul Goma în anii de grea dictatură ceauşistă ai deceniului şapte.
(AUDIO)