? Nebun și fermecat de iubire ca dintr-o vrajă
Articol de Dana Florea, 6 martie 2018, 10:14
V-am povestit cum faimoasa abdicare a regelui englez Eduard al VIII-lea este, de fapt, cea mai frumoasă declarația de dragoste spusă vreodată, oficial, pe un canal mediatic. Da, nimeni nu a mai făcut așa ceva, iar Wallis Simpson, americanca trecută prin două divorțuri ar trebui așezată într-un templu al celor mai iubite femei. Despre cel care a devenit, după asta, duce de Windsor, s-a spus că ar fi fost vrăjit, că și-ar fi pierdut mințile, că ar fi înnebunit. Da, iubirea înseamnă chiar asta, așa că o să așez iubirea alături de magie. Și o să pornesc de la o expresie a limbajului obișnuit, cotidian, care spune așa: „M-ai vrajit!” Sau, perfect echivalent: „M-ai fermecat!”
Să ne înțelegem însă: farmec nu este neapărat un cuvânt cu înțeles pozitiv. Poți fi fermecat și în sens negativ. O dovedește, în acest sens, și unul dintre miturile cunoscute ale românilor, Zburătorul. Zburătorul este o ființă malefică ce tulbură fecioarele de vârsta nubilă, adică aflate la vârsta la care femeile se pot mărita:
„Zburătorul este un demon frumos, un Eros adolescent, care dă fetelor pubere tulburările şi tânjirile întâii iubiri”, sintetiza George Călinescu. Și, ca sa fiu mai exact, un Zburător este și ființa astrală care o vrăjește, o hipnotizează pe frumoasa fiică de împărat din Luceafărul eminescian! Iar farmecul asocierii vrăjii iubirii cu poezia vine chiar din etimologie: cuvântul șarm, farmec, preluat din franceză, vine de la carmina. În limba latină carmina înseamnă, deopotrivă, cânt magic și poezie. În fine, vă reamintesc că, în Antichitate, grecii credeau despre eros, adica iubirea carnală, că este o manie, o pierdere a rațiunii. Cu alte cuvinte o nebunie. „Sunt nebun după tine” auzi și astăzi la tot pasul.
(rubrică difuzată în 15 februarie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: rolandia.eu)