? Oamenii nu au nici „pedigri”, „nici pedigree”
Articol de Dana Florea, 19 martie 2018, 07:01 / actualizat: 22 martie 2018, 8:22
Îmi amintesc și acum cu mult drag o vizită făcută, acum mai bine de 20 de ani, la casa din Lugoj a lui Silviu Oravitzan, marele nostru artist. Casa, în sine o minune de artă — așa cum au fost și sunt toate locurile sale unde familia Oravitzan a poposit — era împodobită și de prezența unui labrador jucăuș. Fiul meu, aflat pe atunci la începuturile vorbirii, s-a jucat toată după-amiaza cu el. Iar pe drumul de întoarcere, cam somnoros, a rostit o adorabilă dorință: „Tata, și eu vreau un rablador”. Nu am putut să îi îndeplinim dorința decât în clipa în care socrii mei s-au mutat la casă. Între timp, echipa de bucurie a fost completată și de soră-sa, iar „rabladorul” nostru, pe nume Athos și alintat Tosilă, este unul, evident, cu pedigri.
Înainte de a ajunge la greșeala pe care o voi semnala astăzi, să nu uit să vă spun că labradorul este un câine originar din Canada unde era, este folosit nu la vânat, ci, culmea, la pescuit. Da, la pescuit, fiindcă labradorii retriever înoată foarte bine în apele repezi și recuperează peștii, așa cum arată cuvântul englezesc „retriever”: cineva ce recuperează. O altă ipoteză cu privire la cuvântul „labrador” este că numele vine din portugheză, unde înseamnă „muncitor”.
În fine, revin la cuvântul „pedigri” și vă semnalez că se scrie cum se aude, și nu cum se scrie în engleză, „pedigree”. Dar atenție cum folosiți cuvântul „pedigri” fiindcă el se referă la strămoși doar în cazul animalelor, nu și în cazul oamenilor. Am tresărit la o asemenea formulare când un psiholog a spus despre grecul care și-a răpit copiii: „în pedigriul său figurează destule ilegalități”. Nu uitați, oamenii nu au pedigri, ci arbore genealogic sau genealogie.
(rubrică difuzată în 12 martie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pinterest.com)