? Panglicari sau „pamblicari”?
Articol de Dana Florea, 12 februarie 2018, 08:16
De la microfonul acestei rubrici am taxat, de fiecare dată, greșelile de exprimare ale jurnaliștilor, ale politicienilor sau ale oamenilor publici. Mai demult, cineva m-a întrebat pe contul meu de Facebook dacă nu cumva mi se pare exagerat modul în care presa preia greșelile de exprimare ale unor politicieni și face din ele subiect de știre. Întrebarea mi-a revenit în minte acum câteva zile, mai precis la învestirea ministrului Educației.
Eu cred că un răspuns onest la întrebarea de mai sus presupune câteva nuanțe. Mai întâi, nu cred că presa face știri din greșelile de limbă ale oricărui om politic. E nesemnificativ faptul că ministrul Economiei, de pildă, face un dezacord sau mai multe. Atunci însă când unii oameni politici ajung și în postura de miniștri ai Educației, de pildă, mi se pare firesc ca asemenea greșeli să devină subiect de știre. Asta fiindcă, să nu ne facem că nu pricepem, domnul profesor Valentin Popa nu mai înseamnă inginerul, rectorul Universității din Suceava, ci ministrul Educației la care privesc ca la un model și profesorii, și elevii, și studenții. După ce predecesorul său, Liviu Pop, va rămâne în memorie ca „ministrul-genunche”, mă tem că Valentin Popa va rămâne sub semnul cuvântului „pamblică”. Domnul ministru a încercat să se scuze spunând că acest cuvânt există în dicționar. Așa este, în DEX, există cuvântul „pamblică”, dar asta nu înseamnă că spunem „pamblică”. DEX-ul semnalează regionalisme, dar trimite la forma corectă. Iar formele corecte sunt inventariate de DOOM. Iar în DOOM, cuvântul „pamblică” nu este menționat.
(rubrică difuzată în 2 februarie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)