? Parandărăt, adică cel mai mic zar câștigă
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 28 octombrie 2016, 07:58
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 19 martie 2015)
Ieri, după ce am vorbit despre originea cuvântului șpagă, un cunoscut mi-a atras atenția că, de câțiva ani, în mediul de afaceri cu statul circulă un cuvânt ce redă exact mecanismul de căpușare a fondurilor publice. Și nu numai a fondurilor publice. Cuvântul cu pricina este „parandărătul”.
Așadar, ce înseamnă parandărăt? Un cuvânt compus, relativ recent, pe care judecătorul Stan Mustață îl cunoaște îndeaproape fiindcă a răspuns exact unei întrebări adresate de un reporter: parai (dolari, valută) + „dați înapoi”. Bani dați înapoi! Iar cuvântul era folosit într-o speță în care judecătorul ar fi cerut mulți parai pentru ca familia unui copil de 15 ani, ucis, să primească o despăgubire mai consistentă: parandărătul, cum ar veni. Interesant e faptul că parandărăt un un termen folosit la jocul de barbut, cu sensul de „zarul prost câştigă”. Adică înseamnă „invers, pe dos; de la coadă la cap”.
Paraua, la singular, desemna a suta parte dintr-un leu vechi și desemna ceva fără valoare. Interesant este cum acest bănuț fără valoare a ajuns astăzi, la forma lui de plural, să țină locul dolarului. O monedă care își face tot mai tare de cap, cum se vede, fiindcă ne-a scumpit deja benzina cu 60 de bani.
(Foto: pixabay.com)