? Pleonasme ceva mai ciudate
Articol de Dana Florea, 27 iunie 2017, 06:00
Nu am mai vorbit de mult timp despre pleonasme. M-am gândit la o revenire asupra acestui subiect fiind, în unele cazuri, pleonasmele nu sunt nici atât de supărătoare, nici nu au cum fi sesizate de către vorbitori. Într-o carte de referință despre unduirea limbii române între normă, abatere și greșeală, Valeria Guțu Romalo tratează mult mai flexibil problema pleonasmului. Să nu uit să vă spun: cartea se numește „Corectitudine și greșeală”, și a apărut acum mai bine de 40 de ani.
Dar să vedem la ce pleonasme aparte ne referim. Atunci când spunem sau scriem „am auzit cu urechile mele” sau „am văzut cu ochii mei” este limpede, și pentru un nespecialist, că formulările sunt pleonastice, De fapt, dublu pleonastice: nu putem auzi decât cu urechile, nu putem vedea decât cu ochii, iar dacă ochii și urechile sunt ale altora, procesele respective sunt imposibile.
În fapt, observă autoarea citată, respectivele formulări vor să spună că persoanele în cauză au fost martori direcți, oculari.
O aprigă discuție a provocat, în rândul lingviștilor, și pleonasmul din expresia „a-și aduce aportul”. În limba franceză, de unde vine cuvântul „aport”, verbul „apporter” înseamnă „a aduce”. Vânătorii știu asta din comanda „apporte”pe care o adresează câinilor atunci când împușcă vânat mic. Unii lingviști observă, cu justețe, că vorbitorii obișnuiți nu au cum să cunoască etimologia unor cuvinte, drept pentru care pleonasmul nu li se poate imputa. Așa cred și eu, dar asta are o mai mică importanță.
(rubrică difuzată în 22 iunie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: agorapress.ro)