? Porcul de prăsilă, din jumări, cârnați
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 26 ianuarie 2017, 08:04 / actualizat: 26 ianuarie 2017, 14:52
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 13 ianuarie 2017)
Fără îndoială că animalul vedetă al acestor ultime trei săptămâni a fost porcul. Porcul, sub diversele lui avataruri: cârnat, caltaboș, jumări, fleici, costițe sau răcituri. Profit de enumerarea gastronomică ce ne lasă apă în gură pentru a vă semnala câteva nesiguranțe gramaticale cu privire la aceste specialități. În primul rând, forma corectă de singular este „cârnat” și nu „cârnaț”, cum aud de prea multe ori. „Cârnațul nu lipsește de sărbători pe masa românul”, titra evident triumfător, o televiziune de știri.
Al doilea cuvânt cu probleme este cuvântul „jumară”, ce ezită între două forme de plural: „jumeri” sau „jumere”. Evident, varianta de plural corectă este „jumări”.
Dar gata cu asemenea bunătăți, e vremea să revenim la un regim alimentar mai sănătos.
Iar eu revin la cuvântul „porc” pentru a vă semnala, mai întâi, că porcul face parte din familia suinelor, iar apoi pentru a vă spune că, în unele limbi, există cuvinte diferite pentru porcul viu și pentru carnea de porc, adică pentru porcul sacrificat. Așa e în limba engleză, unde porcul viu se cheamă pig, iar porcul sacrificat, carne de porc se cheamă chiar pork, cu k de la kilogram, cum se spune.
În fine, o curiozitate etimologică. Știm cu toții ce înseamnă „prăsilă”, pe care îl folosim și pentru porci, și pentru vaci, și pentu alte mamifere domestice. Dar cuvântul „prăsilă” vine de la cuvântul bulgăresc „pras”, adică porc. Deci, inițial, „a se prăsi” însemna a nște purceluși, verbul „a se prăsi” a ajuns să însemne „a făta”.
Porcii ăștia ajung peste tot.