? Prim-ministru, premier sau cancelar?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
![? Prim-ministru, premier sau cancelar? ? Prim-ministru, premier sau cancelar?](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/10/discurs-2-850x479.jpg)
Articol de Dana Florea, 24 octombrie 2016, 11:08
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 20 octombrie 2016)
De când prim-ministrul Dacian Cioloș a anunțat că va lansa o platformă civică, au intrat în atenție și cuvântul platformă, și, evident, cuvântul prim-ministru. În afara sensurilor proprii, cuvântul „platformă” înseamnă program de activitate sau de revendicări politice al unui partid, al unei grupări sau al unui om politic.
Am mai spus de la microfonul acestei rubrici că „prim-ministru” sau „primul-ministru” sunt substantive compuse și, ca atare, se scriu cu liniuță de unire. Fără liniuță, sensul cuvântului se pierde complet, fiindcă ar fi vorba despre o ordine, o ierarhie. Cum ar fi „Primul ministru care a înțeles valoarea culturii a fost Andrei Pleșu”. Aici, „primul ministru” înseamnă „cel dintâi ministru”. Dar în exemplul „Victor Ponta este primul prim-ministru învinuit de fapte penale”, este limpede de ce scriem „prim-ministru” cu cratimă.
Sigur, unii uită că prim-ministru este un substantiv compus. Dar, ca să nu riscați, eu vă sfătuiesc să scrieți, în loc de prim-ministru, „premier”. În cazul Germaniei, de pildă, este ciudat dacă ai spune sau scrie prim-ministrul Germaniei. De ce? Fiindcă, pur și simplu, primul-ministru german se numește cancelar.
Iar ca să fie fișa postului de prim-ministru completă, vă anunț că, în SUA, președintele îndeplinește și funcția de prim-ministru.