? Primăreasă pentru o noapte
Articol de Dana Florea, 7 august 2017, 08:43
De duminică seara, de când s-au închis urnele, comentariile cu privire la rezultatele alegerilor locale nu au contenit. S-a discutat despre absenteism — așa cum am vorbit în rubrica de ieri —, a fost analizat eșecul unor partide sau personalități, au fost formulate ipoteze, speranțe, dezamăgiri. Sigur, în centrul analizelor au fost perdanții, adică cei care au pierdut. Iar în acest punct al rubricii mele, trebuie să mă opresc din considerațiile generale și să vă dau câteva exemple de formulări aparent corecte. Astfel, un comentator de la o televiziune comercială o căina pe Clotilde Armand, marți dimineața, după ce aceasta fusese primărița sectorului 1 din București doar pentru o noapte. Citez: „Clotilde Armand este candidata CEA mai grav nedreptățită.”
Nu știu dacă ați sesizat greșeala, așa că repet în forma corectă:
„Clotilde Armand este candidata CEL mai evident nedreptățită.”
Da, ar fi fost corect cu „cea” dacă enunțurile ar fi sunat așa: „Clotilde Armand este candidata cea mai nedreptățită.” Numai că, înainte de „nedreptățită” se află cuvântul „grav” care este adverb și, ca atare, el nu își schimbă forma. Cel mai grav nedreptăți, nedreptățită, nedreptățiți etc.
Cât despre forma de feminin a susbstantivului „primar”, trebuie să vă spun că DEX-ul dă un cuvânt absent în limba noastră — „primăreasă”. Forma „primăriță”, crede DEX-ul, este folosită rar.
(rubrică difuzată în 8 iunie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)