? Programul Prima Casă, chiriașul grăbit, geamantanul, cucoana și plecatul
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 27 iulie 2016, 08:34
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 25 iulie 2016)
Programul Prima Casă e tot mai greu de accesat, așa că, deocamdată, o să constat că, pentru tinerele generații, profesiunea de chiriaș va fi încă multă vreme la modă. Chiriașul a fost un personaj legendar în literatura interbelică, mai ales, când un poet de notorietatea unui Topârceanu, de pildă, i-a dedicat o celebră baladă cu titlul „Balada chiriașului grăbit”. Din care citez măcar primele trei strofe:„Trec anii, trec lunile-n goană / Și-n zbor săptămânile trec./ Rămâi sănătoasă, cucoană, / Că-mi iau geamantanul și plec! // Eu nu știu limanul spre care / Pornesc cu bagajul acum, / Ce demon mă pune-n mișcare, / Ce taină mă-ndeamnă la drum. // Dar simt că m-apasă pereții, / Eu sunt chiriaș trecător: / În scurtul popas al vieții / Vreau multe schimbări de decor.”
Sigur, dincolo de toată descrierea unei vieți tumultuoase de chiriaș, ghicim un tâlc, nu neapărat profund însă ușor de înțeles. Chiriașul grăbit este fiecare dintre noi atunci când alege să își trăiască viața din plin, să o cunoască în toată varietatea ei. E aici un îndemn din marele poet al Antichității, Horațiu, cel care ne atenționa prin celebrele cuvinte„carpe diem”, adică „trăiește clipa”.
Sigur, nu uit că suntem la o rubrică de limba română și, la final, vă destăinui și etimologia turcă a unui cuvânt din versurile de mai sus și, totodată, un cuvânt de sezon: geamantan. Da, cuvântul „geamantan” vine din turcescul „geamadan”. Știm cu toții ce este un geamantan, dar nu firește că, atunci când plecăm în concediu, geamantanul devine, brusc, subiect de polemici în familie. Soțiile noastre știu de ce.
(Foto: pixabay.com)