? Refulații mai pot defula, evident
![? Refulații mai pot defula, evident ? Refulații mai pot defula, evident](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2017/02/carti-2.jpg)
Articol de Dana Florea, 28 martie 2018, 09:40 / actualizat: 29 martie 2018, 13:05
De fiecare dată când este un important om politic sau, pur și simplu, o persoană publică scrie ceva interesant pe contul de Facebook, presa preia mesajul fără să pronunțe sau să scrie cuvântul Facebook, de parcă ar fi un brand căruia nu e bine să-i faci publicitate. Vă reamintesc, ei nu scriu pe pagina lor de Facebook, ci pe „o pagină de socializare”. În presa oficială, ca să zic așa, constat, cuvântul Facebook a devenit unul tabu, adică interzis. Absurdul e la el acasă fiindcă, de pildă, cuvântul Twitter, tot un mediu de socializare, e mereu pronunțat. Știu, pagina de Facebook nu e neapărat locul cel mai potrivit să anunți lucruri importante pentru o națiune, dar această interdicție autoasumată de către presă mi se pare că denotă și unele refulări. Culmea, în timp ce pagina de Facebook este și locul celor mai neașteptate defulări.
Ei bine, cred că ați înțeles deja, astăzi mi-am propus să vă vorbesc despre cele două verbe pereche: „a refula” și „a defula”, împreună cu participiile lor, „defulat” și „refulat”. Cu verbul „a defula”, lururile sunt simple: „a defula” înseamnă „a da frâu liber ideilor sau tendințelor reprimate, adică refulate în subconștient, a-și descărca sufletul”. „A refula” are un conținut mai specializat fiindcă se referă la respingerea din domeniul conștientului a anumitor impulsuri, idei, sentimente ce se află în dezacord cu morala. Așadar, atunci când vedem că anumite persoane le caracterizează pe altele ca fiind „refulate” și asta vrea să fie o insultă, să știți că nu e.
În fine, în acord cu ploile din ultimele zile, verbul „a refula” se referă la procesul de împingere a unui fluid, cu ajutorul unor pompe, într-un recipient sau într-o conductă.
(rubrică difuzată în 19 martie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)