? Să legendăm imagini dacă nu e clar!
Articol de Dana Florea, 20 iulie 2017, 11:19
Încep cu întrebare capcană: știți ce înseamnă cuvântul „legendă”? Sigur că știți ce înseamnă „legendă” din perspectivă literară, folclorică. Mă îndoiesc însă că foarte mulți vorbitori cunosc și celelalte sensuri ale cuvântului „legendă” pe care ni le oferă DEX-ul. Care sună așa: Legendă înseamnă și inscripție pe o monedă sau pe o medalie. Legendă înseamnă și text, inscripție prin care se explică semnele convenționale de pe o hartă, de pe un plan, o imagine fotografiată sau desenată. După cum legendă înseamnă și completare sub formă de memoriu anexată la o schemă, la o hartă etc., privind unele date care nu se pot exprima grafic.
Și, fiindcă aceste sensuri aparțin unor limbaje ceva mai specializate, vă semnalez aici și verbul care s-a format, în mod firesc, de la acest substantiv: a legenda. „A legenda” înseamnă, ați ghicit, a însoți un desen, o hartă etc. de un titlu, de o notiță explicativă.
Oamenii de presă știu că, prin legendă, se înțelege textul deslușitor ce însoțește o fotografie. Pe vremea tipografiei clasice, în plumb, când imaginile din presa scrisă erau obținute cu ajutorul unor clișee, legendei fotografice i se spunea și „text clișeu”.
Dacă avem curiozitatea să cercetăm etimologia cuvântului legendă, vom afla că etimonul, cuvântul de unde provine, este latinesc și înseamnă „ceea ce trebuie citit”.
Dar, ca să nu uităm de sensul cel mai mai răspândit al cuvântului „legendă”, vă promit că mâine vă voi povesti o legendă uimitoare despre originea populației săsești din Ardeal.
(rubrică difuzată în 28 iunie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto:pixabay.com )