? Sfanțul, sașii și fluierul fermecat
Articol de Dana Florea, 21 iulie 2017, 09:27
Vă promiteam, în rubrica de ieri, că atăzi vă voi povesti o legendă uimitoare despre originea sașilor din Transilvania. Și am să pornesc de la celebri frați Grimm, culegătorii de basme, care, în anul 1816, au publicat faimoasa „Poveste a fluierașului fermecat din Hamelin”.
Vă reamintesc, legenda spune cum, în veacul al XIII-lea, orașul Hamelin fusese invadat de șobolani. La un moment dat, în localitate ajunge un bărbat îmbrăcat fistichiu care cânta la fluier. Le promite locuitorilor că îi va scăpa de șobolani, în schimbul unei sume de bani, și așa se întâmplă: cu sunetele fluierului său fermecat, ademenește toți șobolanii în râul Wesser din apropiere, unde rozătoarele se îneacă. Locuitorii se răzgândesc, nu mai vor să-l plătească, așa că străinul pleacă, umilit, fără niciun sfanț.
Se reîntoarce însă peste puțin timp, într-o duminică, pe când toți adulții orășelului se aflau la biserică. Începe să cânte din nou la fluier și, ca prin minune, toți cei 130 de copii ai Hamelinului îl urmează. Într-un loc rămas pe veci necunoscut părinților care au rămas nemângâiați.
Dar surpriza acestei legende vine trei ani mai târziu de la publicarea ei când frații Grimm au dezvăluit că, potrivit unei alte legende, acei copii răpiți de fluierașul ciudat nu au fost uciși, ci au ieșit la suprafață, în Transilvania.
În final, cred că ați remarcat expresia „fără niciun sfanț”. „Sfanț” vine de la numele unei monede austriece, în valoare de 20 de creițari, zwanzig. DEX-ul nu lămurește legătura cu cifra 20, ci doar ne spune că sfanțul avea valoarea de 2 lei. Așa că, nedumerit, am recurs la Dicționarul Șaineanu unde m-am lămurit.
(Linkul de unde m-am inspirat : http://evz.ro/copiii-rapiti-din-hamelin-sunt-cautati-in-transilvania-422694.html)
(rubrică difuzată în 29 iunie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: adevarul.ro)