? Și pe Regele Soare l-a cam durut în dos
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 14 noiembrie 2016, 08:18
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 25 mai 2016)
Răsfoind DEX-ul, am avut curiozitatea să văd câte cuvinte ce încep cu „y” avem în limba română. Sunt suprinzător de puține: 12 cuvinte propriu-zise, fără derivate. Da, 12 cuvinte ce încep cu „y”. Printre ele, unul ce mi e pare interesant fiindcă a făcut carieră ăn vocabularul politic de după 1989: „yesman”. Un „yesman” este o persoană care aprobă fără discernământ părerea celor din jur, un oportunist ce duce slugărnicia până la limitele sale. Un yesman este un obedient total, un executant fără crâcnire.
Fiindcă istoria este plină de asemenea personaje și fiindcă suntem încă în campanie electorală, prefer să vă povestesc un episod de la curtea marelui rege al Franței, Ludovic al XIV-lea, cunoscut sub numele de Regele Soare. Care, vai, suferea de un buboi plasat pe o parte a trupului nu prea bătută de soare. După o mulţime de încercări de lecuire nereuşite, el se hotărî să se opereze. Intervenţia a avut loc cu deplin succes în 18 noiembrie 1686, iar în urma operării furuncului de pe fesa Regelui Soare, primul chirurg a primit, alături de o consistentă sumă, și un rang nobiliar.
Este uşor de imaginat emoţia care a sfâşiat nervii curţii de la Versailles, înainte, în timpul şi după operaţie. Luni de zile nu s-a vorbit decât despre operaţie. Era socotit norocos acel căruia i se întâmpla un necaz asemănător. Medicii îi făceau şi preafericitului suferind intervenţia regală (opération du Roi), iar despre starea respectivului i se raporta regelui. Aceasta era o evidenţiere nemaipomenită, detaşându-l pe privilegiat la Curte. Şi acum, urmează lingușeala supremă: unii nobili care nu aveau nici urmă de furuncul se duceau, în ascuns, la chirurgi, oferind sume colosale numai să li se facă şi lor „intervenţia regală”. Am găsit această teribilă poveste despre slugărnicie într-o carte a unui autor maghiar, Ráth-Végh István, cu titlul „Istoria culturală a prostiei omenești”.