? Substantive văduvite fie de plural, fie de singular
Articol de Dana Florea, 27 decembrie 2017, 06:30
Fiindcă săptămâna trecută am vorbit despre un verb ce nu are anumite forme ale timpurilor (verbul a rage) și un substantiv ce are numai formă de plural, poate că nu ar fi de prisos să vă atrag atenția asupra unor substantive ce au doar formă de singular sau doar formă de plural. Acestea se numesc în gramatică substantive defective de număr.
Astfel, v-aș semnala că substantive cum sunt icre, șale, ochelari, pantaloni, aplauze, zori, câlți, confetti nu au formă de singular. Ce să mai vorbim despre numele unor localități, adică substantive proprii, cum ar fi București, Carpați, Iași, Fântânele ale căror forme sunt la plural. Alte substantive comune, cum sunt aur, fotbal, polo, miere, mazăre, trifoi sunt de neimaginat la numărul plural.
Ar fi de vorbit dacă este corect să spunem „Bucureștiul este capitala României”. După cum, la plural ar fi de acceptat forma „Bucureștii sunt capitala României”. Gramatica Academiei observă că multe din aceste substantive cu forme de plural au tendința de a reface forme de singular. Ceea ce înseamnă că nu este incorect să scriem sau să spunem „Bucureștiul este capitala României” sau „Iașiul este capitala culturală a Moldovei”. După cum apar și forme flexionare la plural: „Festivalul Enescu este un cadou făcut Bucureștilor”.
Și un ultim amănunt, de data aceasta ironic. Care este forma timișoreană a substantivului propriu bucureștean? Mai gândiți-vă! Forma corectă în Banat pentru bucureșteni este Mitici.
(rubrică difuzată în 5 octombrie 2015)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
366 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)