? Trei pubele impuse de domnul Poubelle
Articol de Dana Florea, 7 aprilie 2017, 07:21
De la microfonul acestei rubrici am vorbit de nenumărate ori despre eponime, adică de substantive comune provenite de la personalități reale sau imaginare, țări, localități. Și am detaliat câteva eponime mai puțin cunoscute omului obișnuit, cum ar fi „siluetă” sau „mansardă”. Fiindcă ieri am vorbit despre descoperiri ale medicinei omagiate în luna martie, azi rămân în aceeași arie și vă povestesc despre cum au fost impuse pubelele. Da, nu pubela, ci, mai exact, trei pubele. Fiindcă acest număr, dincolo de semnificația lui simbolică, are și o rațiune mult mai profundă. Știe toată lumea, sper, că pubela este recipientul închis pentru depozitat gunoiul menajer.
Apariția acestor cutii pentru depozitarea gunoiul menajer a fost o revoluție în istoria igienei omului european. Europeanul, multă vreme, nu a fost precocupat de ceea ce ce el produce în urma metabolismului său. Palatul Versailles nu avea toalete, de pildă. Gunoaiele erau aruncate aiurea și la finele secolului al XIX-lea.
Așa se face că, la 7 martie 1884, prefectul Parisului, pe nume Eugène René Poubelle a impus, prin lege, ca parizienii, iar apoi locuitorii marilor orașe să folosească trei recipiente diferite pentru gunoiul menajer. Un recipient era pentru materiile organice, altul pentru hârtie șii haine, iar al treilea era pentru sticlă, faianță și cochilii de scoici.
Cuvântul „pubelă” (poubelle, în franceză) este folosit pentru prima oară în ianuarie 1884, de un jurnalist al ziarului „Le Figaro”, iar de atunci acest eponim a făcut istorie.
(rubrică difuzată în 15 martie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/