? Ultramaraton, din Grecia, la cercul polar
Articol de Dana Florea, 30 martie 2017, 08:56
De mai mulți ani, sportul românesc a intrat într-un relativ con de umbră. Cu excepția unor individualități care își datorează performanța eforturilor familiei, performanțele de echipă în sportul românesc sunt aproape inexistente. Ați ghicit, mă gândesc acum mai ales la Simona Halep. Iată de ce presa noastră este fericită să evidențieze performanțe care, de regulă, ar părea mai degrabă sortite unei curiozități exotice. Așa cum este și cazul performanței lui Tiberiu Ușeriu care, săptămâna trecută, a câștigat ultramaratonul de la cercul polar.
Sincer să fiu, până la performanța evident notabilă a conaționalului nostru, nu știam ce înseamnă ultramaraton. Obișnuit cu apetitul americanilor de a exgera publicitar diverse lucruri, am crezut că prefixul „ultra” se referă la condițiile extrem de vitrege de la pol. Nu, prefixul „ultra” se referă la distanță.
Maraton este un eponim fiindcă vine de la numele localității grecești Marathon, acolo unde, în anul 490 înainte de Cristos, grecii au oprit perșii. Un soldat a plecat în fugă, fără a se opri vreo clipită, spre Atena pentru a anunța victoria. Iar distanța parcursă, de aproximativ 42 de kilometri, a devenit, peste ani, cum știți, probă olimpică. Istoria ne mai spune că soldatul alergător, după ce a strigat, „am învins”, a murit de epuizare. Evident că și viața concetățeanului nostru Tiberiu Ușeriu a fost în mare pericol: el a parcurs 665 de km alergând, în etape, timp de 159 de ore la temperaturi și de sub minus 30 de grade Celsius.
(rubrică difuzată în 21 martie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/