? Unele cuvinte chiar nu se prescurtează. Nici măcar în batjocură!
Articol de Dana Florea, 20 iunie 2017, 08:35 / actualizat: 20 iunie 2017, 12:43
Toate televiziunile comerciale dublează informațiile viziuale și auditive cu texte ce apar pe o bandă fluidă de la baza ecranului. O asemenea bandă se citește „crol”, este un cuvânt englezesc și se scrie „crawl”. Cuvântul „crawl” nu este înregistrat de dicționarele obișnuite, ca să zic așa, ale limbii române, dar ne este cunoscut de la stilul de înot numit astfel. În fine, pe crawl-ul unei asemenea televiziuni comerciale am citit, acum câteva zile, următoare prescutare într-o propoziție: „Preș. Iohannis s-a întâlnit la Bruxelles cu Donald Trump”.
Evident, „preș.” Voia să fie o prescurtare pentru cuvântul „președinte”, dar sunt aproape sigur că redactorul știa foarte bine că nu există o asemenea prescurtare batjocoritoare. Drept pentru care a folosit pentru a-l ironiza pe întâiul om din stat. Ca dovadă, înaintea numelui Donald Trump nu apare titulatura de președinte astfel prescurtată.
Cuvântul „președinte” mai are însă și alte prescutări, la fel de aiurea. Tabelele cu cheltuielile de întreținere ale asociațiilor de locatari sunt semnate, obligatoriu, de președintele asociației și de administrator. În asemenea locuri am văzut abrevierile „pr.” și „președ.” Sigur, abrevierea „pr.” e cât se poate de neclară, dar asta e o altă discuție.
Nu uit să vă spun, în încheiere, că mai avem o formă veche pentru cuvântul „președinte”, anume „prezident”. Caragiale a ridiculizat cuvântul prin celebrul său personaj Zaharia Trahanache, „prezident al mai multor comitete și comiții”.
(rubrică difuzată în 30 mai 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/