AUDIO / Andrei, un bărbat, deci: Andreea, altă bărbată!
Articol de Dana Florea, 9 ianuarie 2020, 10:34
Deși a trecut de ceva zile ziua Sfântului Andrei, astăzi revin cu o constatare cu privire la „moștenirea” lăsată de el. Și am să încep observând că simbolul religios e departe de a fi dispărut cu totul din viața noastră de fiecare zi, adică cea din afara bisericii. El, simbolul religios, apare acolo unde te aștepți mai puțin. Cum sunt semnele de circulație, printre și bine cunoscuta de către șoferi „Cruce a Sf. Andrei”.
Creștinii știu că Apostolul Andrei a primit martiriul în 30 noiembrie 60, în orașul grecesc Patras, pe o cruce în formă de X, fiind crucificat cu capul în jos. Asta fiindcă Andrei a considerat că nu este potrivit să fie răstignit asemenea lui Hristos, a cerut să i se facă o cruce de formă diferită, în formă de X, cunoscută de romani drept Crux decussata, crucea cu brațele încrucișate.
Unii teologi au interpretat că forma X a crucii de supliciu ar avea o semnificație profund cristică, pentru că, în greacă, X este grafia literei H, de la Hristos.
Cât privește crucea propriu-zisă, ea s-a aflat în Patras până în vremea stăpânirii franceze în Grecia, adică până în secolul al XIII-lea, când a fost dusă la Marsilia. În timpul Revoluției Franceze din 1789, revoluționarii au aruncat crucea în foc pentru a o distruge, însă un preot romano-catolic și-a riscat viața și a reușit să o salveze de la distrugerea totală.
Crucea Sfântului Andrei a fost înapoiată Bisericii Ortodoxe grecești abia în anul 1980.
În fine, nu uit să vă spun că, în grecește, andros înseamnă „bărbat”, „viteaz”. Iar exact în clipa asta mă gândesc ce Andree mai bărbătoasă cunosc.
(rubricã difuzatã în 3 decembrie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)