AUDIO / Aptonimele sunt niște coincidențe aproape logice
Articol de Dana Florea, 16 martie 2020, 10:09 / actualizat: 17 martie 2020, 10:54
Cei care ascultă rubrica despre limba română își aduc aminte că, săptămâna trecută, am semnalat o interesantă carte semnată de timișoreanul Octavian Laiu-Despău. Astăzi și mâine o să mă inspir din Curiozități și amuzamente ale limbii române — acesta este titlul ei — și o să semnalez câte un cuvânt ce mi se pare interesant. Și am să încep cu un antroponim, adică nume de persoană, rostit de nenumărate ori de la microfonul acestei rubrici: Funeriu. Da, numele de familie al reputatului lingvist timișorean I. Funeriu, despre care am spus, mai de mult, că înseamnă „făcător de funii”. E foarte posibil ca, acum multă vreme, unul dintre strămoși să fi fost de meserie funier și aceasta să fi fost porecla sa. Iar, pe parcursul vremii, porecla să se fi transformat în nume de familie.
Sigur, profesia nu mai are nicio legătură cu persoanele respective, dar, în destule cazuri numele de familie se potrivește cu ceea ce face sau reprezintă purtătorul numelui. Această coincidență se numește aptonim, iar Octavian Laiu-Despău, ca lucrurile să fie mai clare, inventează câteva nume cu profesiile adiacente: lui Vasile Pițigoi i s-ar potrivi meseria de ornitolog, un meteorolog pe nume Fulger, un bijutier pe nume Cercel. Dar viața reală ne oferă cel puțin două exemple celebre de aptonime: unul dintre compozitorii români din secolul XIX se numea Gavril Musicescu, iar cel mai tradus scriitor român contemporan, ați ghicit, este Mircea Cărtărescu.
(rubricã difuzatã în 28 februarie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)