AUDIO / Babiști și ciucurentiști printre șevaletele picturi noastre naționale
Articol de Dana Florea, 15 martie 2022, 08:24
În 28 decembrie 1997, adică exact acum 24 de ani, a murit pictorul Corneliu Baba, unul dintre cei mai mari artiști ai României din toate timpurile. Deși s-a născut la Craiova — în 18 noiembrie 1906 —, numele lui Corneliu Baba este puternic legat de Banat. Mai întâi prin rădăcinile sale și, apoi, prin donația lăsată de artist orașului Timișoara pe care l-a iubit atât de mult. Părinții lui Corneliu Baba au fost bănățeni, iar tatăl său, Gheorghe Baba, a fost pictor cu notorietate în Caransebeș. În tinerețe, Corneliu Baba a petrecut trei ani la Timișoara, oraș de care a rămas atât de atașat încât, a dorit, prin testament, să lase orașului o consistentă donație expusă, din anul 2006, la Muzeul Național de Artă Timișoara. O dorință testamentară care a putut fi împlinită grație devoțiunii executorului testamentar al maestrului, dna Maria Albani.
Deși în ultima perioadă a vieții s-a aflat într-un fel de semi-disidență fiindcă, practic, nu a mai putut expune, Corneliu Baba a fost mereu apreciat în țară și în străinătate. A fost membru al Academiei Române, membru de onoare al unor academii străine, a expus în nenumărate țări ale lumii, dar, mai ales, a format generații de artiști la Institutul Nicolae Grigorescu (astăzi UNARTE) unde a fost un prețuit și iubit profesor. Ucenicii săi — astăzi nume de prim-plan ale picturii românești — își revendică cu mândrie epitetul de „babiști”, la fel cum, pictorii format de celălalt artist și universitar important al epocii, Alexandru Ciucurencu, își spun „ciucurentiști”.
(rubrica difuzata în 28 decembrie 2022)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Pute?i asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc ?i în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.