AUDIO / Bărbatul și femeia totuși au același număr de coaste
Articol de Dana Florea, 5 martie 2020, 10:20 / actualizat: 16 martie 2020, 9:27
Spun mereu că trăim într-o societate patriarhală cu nenumărate inechități față de femei. Religia, de pildă, a vrut ca nici măcar numărul oaselor să nu fie același. Știți de când medicina admite că bărbatul şi femeia au acelaşi număr de coaste? Abia din 1543, de la „Atlasul” belgianului Andreas Vesalius. Andreas Vesalius (trăitor între 1514 și 1564) este considerat părintele anatomiei moderne şi, în consecință, fondatorul medicinei moderne. Vesalius a fost primul medic care a realizat disecţii de cadavre umane la scară largă, studiind corpul omenesc cu o precizie nemaiîntâlnită până atunci.
În 1543 a apărut lucrarea sa De humani corporis fabrica („Despre structura corpului omenesc”), un manual de anatomie nemaivăzut până atunci, care a marcat, totodată, o piatră de hotar în medicină.
Trebuie precizat faptul că Vesalius nu l-a atacat direct pe Galen, marele medic al Antichităţii, pe care-l admira, ci a corectat numeroase erori – arătând, de exemplu, că femurul uman nu este curbat precum cel a câinelui şi că numărul coastelor este acelaşi şi la bărbaţi, şi la femei.
O mare parte din opera lui Galen se baza pe observaţiile făcute asupra animalelor, aşa că Vesalius a desfiinţat unele adevăruri ce păreau de la sine înțelese precum ficatul cu cinci lobi şi uterul cu coarne.
Cât despre convingerea anatomiștilor că bărbatul are mai puțin cu o coastă, cred că nu mai e nevoie să vă readuc aminte despre cum Eva a fost zămislită din coasta lui Adam.
(rubricã difuzatã în 13 februarie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)