AUDIO / Batistuța de unică folosință
Articol de Dana Florea, 30 martie 2020, 09:49
Unul dintre misterele actualei crize provocate de coronavirus este dispariția hârtiei igienice de pe rafturi. Da, fenomenul e unul pandemic — ca să mă exprim așa — fiindcă e prezent în toată lumea. Eu cred dispariția hârtiei igienice pune în evidență o împărțire a lumii între masculin și feminin. Da, pentru femei, hârtia igienică e un element mult mai important decât pentru bărbați. Reflectați un moment și veți înțelege îndată. Dar să nu zăbovim prea mult asupra momentelor noastre intime și să vedem povestea romanțată a surioarei mai micuțe, adică batista de unică folosință.
Batista de hârtie și de unică folosință a fost inventată în anul 1924 de firma Kleenex. Inițial, americanii de la Kleenex au inventat șervețelele pentru demachiaj, dar abia după 6 ani și-au dat seama ca lumea le folosea mai mult ca batiste de unică folosință. Astfel că au repoziționat produsul.
În Europa, batistele de unică folosință au ajuns, la nas, abia în anul 1960. Până atunci, se folosea pânza de bumbac numită batist. Bătrânele și mult fluturatele batiste cu o istorie bimilenara. Fiindcă, de pildă, în Roma imperială aristocrația folosea așa-numitele miscinium, niște bucăți pătrate de in păstrate cu greu într-unul dintre pliurile vesmintelor. Spus pe șleau, batistele romane erau folosite pentru igiena nasului și a feței.
În Imperiul Roman de Răsărit, batistele devin o podoabă și vor fi purtate ca un accesoriu indispensabil pe braț. Cam cum apăreau, până de curând, pe scena marii tenori Pavaroti, Carrerras, Domingo cu batistele de un alb imaculat.
(rubricã difuzatã în 20 martie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)</e