AUDIO / Cântecele de inimă albastră și strânsoarea de inimă
Articol de Dana Florea, 3 iunie 2020, 10:44
Ieri, după ce am vorbit despre cuvântul „inimă” și am spus că, în limba română, inimă vine de la anima, adică suflet, aș mai fi oftat puțin fiindcă, nu-i așa, cu inima nu te joci. Uite, de pildă, poate că, după rubrica de azi, redactorul de serviciu va găsi un cântec de inimă albastră, cum se spune în popor și vom ofta împreună.
Desigur, toată lumea știe că un cântec de inimă albastră e un cântec trist, melancolic, de dor, ba chiar de furie. Nu știu dacă am dreptate, dar cred că doinele românești sunt cântece de inimă albastră, după cum și romanțele sau unele cântece de petrecere pot fi socotite cântece de inimă albastră. Iar manelele? Ei bine, eu cred că manelele sunt un caz special, adică sunt și ele cântece de inimă albastră, dar de un albastru închis, spre negru.
Nu intru în versificația de manea, dar vă spun că în folclorul de cârciumă, de mahala uneori găsești versuri de o expresivitate aparte. Cum sunt aceste versuri găsite pe internet: „Fire-ai blestemat să fii,/ Carnea ta din prăvălii/ Şi sângele-n terezii;/ Eu de tine mi-oi uita/ Când mi-o suna scândura/ Popa cu cădelnița.” Dacă nu știți ce înseamnă „terezii”, vă traduc imediat: terezia era un cântar cu două talgere. De fapt, terezia era talgerul acelui cântar.
Frumoase versuri de la începutul secolului trecut și cred că fiecare dintre noi, atunci când ascultă cântece de inimă albastră, simte o strângere în inimă. O strângere, nu o strânsoare, cum aiurea mai spun unii când vor să arate cât de puternică le-a fost emoția.
(rubricã difuzatã în 27 mai 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)