AUDIO / Câte ceva despre parafilii
Articol de Dana Florea, 2 martie 2020, 15:31
Dacă îmi aduc bine aminte, acum o săptămână am vorbit despre omul modern în opoziție cu cel pre-modern, învechit. Între altele, am spus atunci că modernitatea nu este definită doar cronologic, ci, mai ales, de atitudinea față de religie. Cu alte cuvinte, e ușor riscant să credem că vorbim despre modernitatea noastră de la un anumit an încoace. Așa cum fac, de pildă, istoricii care, atunci când vorbesc despre perioada modernă, au stabilit ca barieră anul 1848. Antropologii, sociologii, filosofii culturii, în schimb, preferă alte criterii, dintre care, astăzi o să vă spun câteva ceva despre sexualitate.
Pentru omul religios, sexualitatea era, este un subiect tabu, adică interzis a fi discutat în public. Interzis în sensul că un asemenea lucru ar fi fost inacceptabil, vulgar, de neconceput. Sigur, originile acestei atitudini vin din faptul că, în religiile revelate sexualitatea este considerată un păcat. Începând cu secolul XX, sexualitatea a devenit unul dintre subiectele majore ale omului modern. Și, odată cu dezvoltarea psihiatriei, medicii au început să vorbească despre tot soiul de devieri ale sexualității. Aceste devieri se numesc parafilii și unele dintre ele sunt total neașteptate. Astfel, unele persoane nu pot ajunge la excitație sexuală decât dacă privesc la alte persoane care fac sex. Acest lucru se numește voyerism și vine de la verbul franțuzesc voyer, adică „a vedea”. Deși cuvântul e foarte cunoscut și este folosit mereu nu doar de medici, nu îl găsim nici în DEX, nici în DOOM. Așa că îl scriu ca în limba franceză.
(rubricã difuzatã în 28 ianuarie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)