AUDIO / Cifre ce râd de noi
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 23 februarie 2016, 09:04
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 9 februarie 2015)
Ieri v-am vorbit despre ce probleme de înțelegere întâmpinăm la sintagma, formula „cartier rezidențial” și chiar la cuvântul „cartier”. Spuneam că, etimologic, cartier înseamnă a patra parte a unui oraș, sfertul lui. Astăzi o să atrag atenția asupra altor cuvinte al căror sens comun nu se potrivește cu etimologia lor sau cu sensul lor prim. Numerele ne creează mereu probleme atunci cand sunt topite în sensul cuvintelor.
Acum vreo câțiva ani am citit într-un cotidian central că păsările domestice dintr-o aşezare tulceană au fost decimate de boală. Etimologic, asta înseamnă ca tot la zece păsări a murit una, ceea ce nu e chiar atât de grav cum pare. Deci nu prea avea sens să se instituie carantina. Iar dacă s-a instituit, să sperăm ca, de data asta, carantina va ține nici mai mult, nici mai puțin decât 40 de zile. Așa cum cere etimologia cuvântulului.
Dacă de la presă ne așteptam la așa ceva, de la instituțiile mult mai vechi, nici vorbă. Fiindcă, uite că și calendarul ne face niste feste de toată frumusețea. Oricum am număra, septembrie nu este luna a şaptea, octombrie nu este luna a opta, noiembrie nu este luna a noua, după cum nici decembrie nu este a zecea. Ele şi-au păstrat numele din perioada în care martie deschidea ciclul anual. Dar asta e o alta poveste…
Aș cita, în viteză, cuvântul „bienală” care înseamnă mnifestare organizată o dată la doi ani și nu în fiecare an, cum greșit auzim sau citim prin presă.
Să nu uit, la încheiere, o celebră ghicitoare de dinainte de 89, tot în legatură cu cifra 4. Știți care era, atunci, definiția cvartetului, adică a unei echipe compuse din patru muzicieni? Cvartetul este o filarmonică întoarsă din străinătate.