AUDIO / Ciocolata, un cuvânt din dulcele grai românesc
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 15 august 2015, 08:00
Istoria ciocolatei, hrana zeilor (rubrică difuzată în 19 iunie 2015)
„Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim”! Evident că e așa, drept pentru care astăzi o să vorbesc despre un cuvânt dulce: ciocolată. E un cuvânt ce cunoaște câteva variante ciudate: șocolată, ciocoladă sau șocoladă. Evident, toate formele în afară de ciocolată sunt nerecomandabile!
Acum, că tot am stabilit din start cum se scrie și se spune corect, să vedem istoria cuvântului ciocolată. De unde ne vine ciocolata? Evident că din Lumea Nouă, acolo unde spaniolii sperau să găsească aur. Aurul a fost găsit, dar s-a istovit. Au rămas, în schimb, celelalte comori inepuizabile ale Americii: trestia de zahăr, tutunul, cafeaua, cartoful, porumbul, indigoul, vanilia, chinina, cacaua.
Va imaginaţi lumea de astăzi fără aceste comori? Evident că nu!
Şi când spun comori, mă gândesc şi la faptul că, atunci când spaniolii au cucerit Mexicul, au fost foarte intrigaţi că aztecii depuneau în faţa altarelor zeilor… tablete de ciocolată.
Se pare că spaniolii au luat cuvântul de la azteci. De fapt, nu aztecii, ci mayaşii au fost primii care au descoperit ciocolata şi i-au atribuit puteri miraculoase. Ciocolata era folosită în ritualuri religioase, precum şi în tratamentul unor afecţiuni: febra, tusea si durerile din timpul sarcinii.
Licoarea magică mayaşă era mult diferită de ciocolata fierbinte de astăzi: ei nu o îndulceau (nici nu cunoşteau zahărul), ci o foloseau ca condiment exotic. Civilizaţia maya a decăzut, iar aztecii au preluat „cultul ciocolatei”. Ei au adus o îmbunătăţire importantă: au îndulcit băutura amărui-condimentată cu miere şi vanilie!
Ciocolata devenise atât de preţuită încât boabele de cacao erau folosite, alături de pulberea de aur, ca monedă de schimb! Aztecii credeau că şarpele cu pene a adus arborele de cacao din Paradis pentru a le dărui oamenilor putere şi înțelepciune. Probabil că ştiţi: ciocolata creşte sub formă de păstăi într-un copac veşnic verde a cărui denumire savantă este „theobroma cacao”.
Ceea ce mai înseamnă chiar „hrana zeilor”.
P.S. Ați observat că am spus fără teamă „ca condiment”? De ce am spus așa? Fiindcă varianta „ca și condiment” este greșită!