AUDIO / De ce ai mai mult stil dacă scrii cu un stilou?
Articol de Dana Florea, 15 februarie 2021, 13:39
În urmă cu mai mulți ani, când am răspuns la o anchetă a unei reviste culturale cu privire la instrumentele noastre de scris, am constatat că nu mai folosisem de mult un „condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”. Da, sună ciudat, dar nu vă gândiți la nu știu ce chestie ciudată de scris. Sub numele de „condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”, în anul 1827, Petrache Poenaru își breveta, la Viena și la Paris, ceea ce noi cunoaștem azi sub numele de stilou. În acea vreme, unealta se numea stilograf, iar funcționarea ei se baza pe faptul că țeava era ușor apăsată, astfel că cerneala ajungea la peniță. Neșansa ilustrului nostru român a fost că stiloul său nu a fost fabricat în serie, astfel că istoria reține doar brevetarea acestui toc cu rezervor de cerneală. Care va fi desăvârșit peste șase decenii de americanul Lewis Watterman. Stilograful brevetat de Petrache Poenaru era un mare pas înainte față de cele anterioare fiindcă elimina zgârieturile pe care penița le făcea pe hârtie și scurgerile de cerneală, probleme ce vor fi rezolvate doar odată cu apariția pixului.
Nu părăsim însă cuvintele stilou și stilograf fiindcă ele au ca origine cuvântul stilus, adică bețișor, cu ajutorul căruia se scria pe tăblițe cerate. Iar după felul în care se scria cu acest stilus, se putea vorbi despre un anume stil. Da, cuvântul stil vine taman de acest bețișor de scris și, iată, este bine camuflat și în cuvântul stilou.
(rubricã difuzatã în 13 ianuarie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.