AUDIO / De ce ar fi mai bine să spunem Kyiv, și nu Kiev
Articol de Dana Florea, 26 aprilie 2022, 11:13 / actualizat: 28 aprilie 2022, 13:29
În zilele ce au urmat invadării Ucrainei de către ruși am urmărit, asemenea mai tuturor românilor, emisiunile de analiză dedicate conflictului. A fost un bun prilej, pentru mine, să observ că unii analiști politici sau specialiști nu sunt chiar atât de onești cum credeam fiindcă mai mereu îi găseau lui Putin diverse circumstanțe atenuante. Dar asta e o altă discuție asupra căreia voi reveni săptămâna viitoare când voi arăta care sunt strategiile unei asemenea manipulări și cum se numesc procedeele respective. Astăzi o să vă spun ce am observat în legătură cu modificarea unor cuvinte în urma declanșării invaziei. De fapt, este vorba despre un singur cuvânt și este vorba despre numele capitalei ucrainene, Kiev. Un toponim sau un oiconim care a început să fie pronunțat într-o cu totul altă formă: Kyiv. Așa spuneau mai ales jurnaliști de la postul DIGI 24 Tv, e drept, nu când prezentau știrile, ci doar atunci când participau la dezbateri. Mărturisesc, am fost puțin uimit, dar repede am observat că și președintele ucrainean Zelenski spunea tot așa, Kyiv, și nu Kiev.
Acum câteva zile, m-am lămurit. Da, celebrul fotbalist ucrainean Șevcenko, vedetă la AC Milan și Chelsea, între altele, ne îndeamnă să nu mai spune Kiev, ci Kyiv, fiindcă toponimul Kiev este felul în care scriu și pronunță rușii.
Îmi îngădui să spun că o asemenea propunere mi se pare îndrituită, adică legitimă, fiindcă ucraineni scriu și pronunță Kyiv, dar, în același timp, în limba română forma Kiev s-a încetățenit de pe vremea Uniunii Sovietice. Va fi greu, dar nu imposibil. Cam așa cum își apără țara ucrainenii.
(rubrica difuzata în 17 martie 2022)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: www.tripadvisor.co.nz)