AUDIO / De la 11 la 19 — probleme
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 28 martie 2016, 08:47
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 3 februarie 2015)
O doamnă care a predat matematica o viață întreagă m-a întrebat cum este corect să spunem și să scriem: „patrusprezece” sau „paisprezece”. Întrebarea e legitimă, iar răspunsul vă poate surprinde. Se scrie și se pronunță corect „paisprezece” și „șaisprezece” și nu „patrusprezece” sau „șasesprezece”. Din punct de vedere gramatical, cele doua numerale fac excepție, fiind singurele numerale cardinale în limba româna scurtate cu o silabă, în locul acesteia aparând un „i” semivocalic.
Celelalte numerale, doisprezece, treisprezece, cincisprezece, șaptesprezece, optsprezece… păstrează forma „nealterată” în scris. Și la numeralul unsprezece avem o mică problemă de logică: de ce nu avem unusprezece, ci forma unsprezece. Dar, așa cum spunea George Pruteanu acum vreo 10 ani, asta e forma românească acceptată.
Frecvente sunt pronunția și scrierea cu „ă” în loc de „e”: unsprăzece, doisprăzece, treisprăzece ș.a.m.d. Eu însumi, pregătind acest text, am scris astfel de două ori. Asta fiindcă așa e mai ușor de pronunțat!
În fine, aș semnala și în acest caz, tendința multor vorbitori de a le „completa”, în mod greșit, cu diverse vocale. Auzim adesea forme greșite cum ar fi „optusprezece”, „optăsprezece” sau „optisprezece”, din prețiozitate sau pedantism gratuit. Un fenomen despre care am vorbit în emisiunea aceasta, numit hiperurbanism.