AUDIO / De Sf. Dumitru, hopa, Mitică!
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2020, 11:50
Ieri, când am vorbit despre semnificațiile sărbătorii de Sf. Dumitru, ar mai fi trebuit spuse și alte lucruri interesante cu privire la acest nume. Vă reamintesc, în greaca veche, Demetrios este un antroponim, adică un nume de persoană, ce vine de la un nume de femeie: Demetra. Ceea ce este, să recunoaștem, una dintre puținele reverențe adresate femeii în materie de prenume. Dar să revenim la Dumitru și Dimitrie pentru a vedea care sunt hipocoristicele, adică numele de alint. Și primul hipocoristic ce îmi vine în minte este unul de București: Mitică. Da, Mitică este celebru încă de pe vremea lui Caragiale când a devenit prototipul unui personajului mai ales semidoct, mârlan și fudul. Dar nu numai. Mitică este și glumeț, cultivă absurdul, dă răspunsuri în doi peri, cultivă paradoxul și exprimarea în dodii. Mitică nu cere o țigară, Mitică cere una „suvenir“, iar când merge să împrumute bani de la cunoscuţi spune clar că a plecat la vânătoare de lei, iar când i se cer bani împrumut, nu poate fiindcă „îl strâng ciorapii”. După 1918, bănățenii și ardelenii le-au spus bucureștenilor mitici, ceea ce înseamnă că Mitică a devenit eponim.
În fine, vă mai spun că, în opinia mea, Dumitru are cele mai multe variante și hipocoristice: Mitru, Mitrea, Mitra, Mitu, Mita, Mitac, Mitache, Mite(a), Mituș(a), Dumitrache, Mitrache, Diman, Dimancea, Dimcea, Dimache, Dimuț, Dumitran, Mitran(a), Dumitraș, Dumitrașcu, Mitrașcu, Dumitrel, Mitrel, Dumitrică, Dimitriță, Dumitrița, Mitriță, Mitiță, Dumitruș, Dumitruț(ă), Mitruț(ă).
(rubricã difuzatã în 28 octombrie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: wikipedia.com)