AUDIO / Deci-ul de serviciu la începutul oricărui enunț
Articol de Dana Florea, 22 august 2019, 12:12 / actualizat: 23 august 2019, 11:00
Cum e și firesc, atunci când am prima întâlnire cu studenții sau cu diverse grupuri, încep prin a mă prezenta. După care îmi invit interlocutorii să facă același lucru. Într-o proporție îngrijorătoare, interlocutorii mei — cu precădere cei mai tineri — își încep prezentarea cu „deci”. „Deci, mă numesc așa și așa, sunt din localitatea cutare etc. etc.”
Culmea, buclucașa conjuncție „deci” nu este remarcată decât în clipa în care, înaintea unei noi autoprezentări, pronunț și eu un „deci” apăsat, în avanpremieră.
De ce oare simțim nevoia să ne începem enunțurile cu „deci”, asta e un mare mister pentru mine. Folosirea conjuncției „deci” e de înțeles după ce știm îndeajuns de multe lucruri despre ceva în așa fel încât să putem formula o concluzie. Dar, când începem o propoziție sau o frază cu o concluzie fără să fi avut premisele, ne plasăm în afara oricărei logici. Și sunt chiar caraghioși.
Opinia mea e că acest „deci” fără noimă este și un fel de automatism verbal pe care îl întâlnim și în interiorul enunțurilor. Unde apare, la fel, fără să fie nevoie de el.
Deci, vă invit să fiți atenți la acest „deci” lipsit de conținut și de logică și să nu mai începeți o propoziție sau o frază cu „deci” fără să fie nevoie. Și, nu uitați, atunci când folosim conjuncția „deci” la începutul enunțului, punem obligatoriu virgulă. Când „deci” unește două propoziții, nu folosim virgula după „deci”.
(rubricã difuzatã în 22 mai 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)