AUDIO / Deci, un cuvânt în avanpremieră
Articol de Dana Florea, 23 august 2019, 11:10
Ieri am vorbit despre prostul obicei al multor vorbitori de a începe orice enunț cu „deci” fără ca enunțul cu pricina să fie o concluzie la ceva. Un cunoscut mi-a semnalat o observație din psiho-lingvistică, adică dintr-un domeniu ce se ocupă cu studiul vorbirii din perspectivă psihologică. Amicul meu mi-a indicat faptul că acei vorbitori care încep un enunț cu o falsă concluzie doresc să dea senzația — la modul inconștient — că enunțurile au un grad de logică mai accentuat. Nu știu dacă este așa, opinia mea fiind că avem de-a face cu un tic verbal.
Tot ieri, am pronunțat cuvântul „avanpremieră” și astăzi aș vrea să mă opresc asupra felului în care se scrie acest neologism. Cuvântul „avanpremieră” e mai dificil decât pare la prima vedere, fiindcă nu îl pronunțăm așa cum se scrie, avanpremieră, ci, aproximativ, „avampremieră”. Nazalizat, ca în limba franceză, de unde, de altfel, provine.
„Avanpremieră” se traduce prin „înainte de premieră”, iar cei care știu puțină franceză ne oferă o grafie franțuzită: „avantpremieră”. De la prepoziția franceză „avant”, scris „avant” și „première”. De subliniat însă că, în limba franceză, „avant-première” se scrie cu cratimă, nu într-un singur cuvânt.
Pe net, adică pe Facebook sau bloguri și, mai ales, comentarii la presa online, circulă și forma cu „m”: „avampremieră”. Tot greșită, ca și cea copiată din limba franceză.
Deci, ca să preiau cuvântul de ieri, „avanpremieră se scrie corect cu „n” și fără „t”, într-un singur cuvânt.
(rubricã difuzatã în 23 mai 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)