AUDIO / Despre artefacte care nu pot fi estimate
Coiful de la Coțofenești, descoperit acum aproximativ o sută de ani și folosit, multă vreme, de țărani ca recipient de apă pentru găini.
![Coiful de la Coțofenești Coiful de la Coțofenești](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2025/02/Helmet_of_Cotofenesti_-_Front_Large_by_Radu_Oltean-794x479.jpg)
Articol de Dana Florea, 10 februarie 2025, 09:53 / actualizat: 12 februarie 2025, 11:48
(Rubrică difuzată în 28 ianuarie 2025)
De câteva zile, agenda mediatică a actualității românești este pur și simplu sufocată de furtul câtorva piese din tezaurul național aflat într-o expoziție în Olanda. Mai precis, zidul Muzeului Drents din orășelul olandez Assen a fost aruncat în aer, iar hoții au dispărut cu patru piese dacice din aur: Coiful de la Coțofenești și alte trei brățări provenite din zona arheologică Sarmizegetusa-Regia. Expoziția, cu titlul „Dacia – Regatul Aurului și Argintului” cuprindea artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee românești, inclusiv de la Muzeul Național al Banatului. Fac o paranteză și vă spun că artefact nu se referă la artă, ci, în acest context, artefact înseamnă orice produs al activității umane, de la lucruri ce ne ajută în activitatea de zi cu zi până la obiecte de cult sau de podoabă.
Sigur, piesa vedetă a expoziției este coiful de la Coțofenești, descoperit acum aproximativ o sută de ani și folosit, multă vreme, de țărani ca recipient de apă pentru găini. În mod cert, despre coiful de la Coțofenești, generațiile mai noi au aflat doar acum, iar generațiile de seniori – ca să folosesc un eufemism – îl știu din filmul „Dacii” fiindcă Decebal, interpretat de Amza Pellea, a purtat o replică a acestui coif. Sigur, istoricii știu foarte bine că artefactul acesta nu este dacic fiindcă datează cu vreo cinci secole înainte de anul 106, când Decebal a fost învins de Traian. Dar acest lucru contează și mai puțin fiindcă, dincolo de valoarea asigurării a obiectelor furate, piesele dispărute au valoare inestimabilă. Care nu poate fi estimată, adică nu poate fi evaluată.
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate la Radio Timișoara de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.50 și 17.50. Le puteți asculta și pe site-ul nostru: www.radiotimisoara.ro/articole-despre/sa-vorbim-corect