AUDIO / Despre cuvântul „cap” şi numeroasa lui familie (de cuvinte). Al cărei cap este.
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 19 octombrie 2015, 10:26 / actualizat: 19 octombrie 2015, 13:15
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20 şi în reluare duminica dimineaţa, după ora 8.00.
Ce au în comun cuvintele „şef”, „capitol”, „capodoperă”? (rubrică difuzată în 22 iunie 2015)
Ce-ar fi să vorbim astăzi puțin despre cap? Să vorbim cu cap despre… cap.
Dacă aș vorbi o limbă lipsită de expresivitate, aș spune despre cuvântul „cap” că este un cuvânt interesant. Fiindcă nu îmi place exprimarea plată, lipsită de expresivitate, am să spun așa: cuvântul „cap” stă în capul mesei unei bogate familii. Familii de cuvinte, evident. Și ca să mă fac înțeles imediat, am să va citesc o frază dintr-un roman al lui Rainer Maria Rilke în care toate substantivele derivă de la cuvântul cap: „Caporalul îl întrebă pe șeful său, căpitanul Wolfer, dacă a citit măcar un capitol din acea carte de căpătâi pe care o considera o capodoperă.” Am greșit. Nu toate substantivele derivă de la cap. Carte, de pildă, nu are nicio legătură. Celelalte, fără nicio excepție, au legătură cu capul!
Să le luam pe rând: „caporal” și „căpitan” sunt cuvinte ce exprimă ierarhia militară. „Capitol” vine din latinescul „capitulum” și vrea sa spuna „căpșor”, dar și ceva cu care se începe o nouă parte. „Căpătâi” vine de la locul de reazăm al capului, iar o tradiție veche-veche spune că oamenii își puneau sub pernă, noaptea, o carte, de regulă Biblia. De unde și expresia „carte de căpătâi”.
Evident e și cuvântul „capodoperă”. Care vine din italiană: capo d’opera. Scriitorii secolului al XIX-lea foloseau expresia „cap de operă”, o formulă uzitată și azi când cineva vrea să se răsfețe. Nu e o greșeală capitală. „Capitală”? Are legătură cu „pedeapsa capitală” care probabil consta în tăierea capului. Dar și cu orașul unde se află capii unei țări, unei regiuni. Oraș, care, firesc, se numește capitală.
(Foto: frecventa-sufletului.ro)