AUDIO / Despre incertitudinile limbii române, cu Dumitru Vlăduț
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 6 mai 2016, 07:27
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 15 aprilie 2016)
În rubrica de ieri, vă semnalam un impediment destul de serios în ceea ce privește predarea gramaticii limbii române în școala primară sau în gimnaziu: unele manuale nu au adus la zi normele stabilitate de Academie, iar profesorii se pot găsi în situații delicate atunci când trebuie să corecteze sau să completeze anumite reguli.
Lipsa de coordonare este un fenomen pe care, din păcate, îl întâlnim și atunci când apelăm la dicționarele specializate. Și profit de această observație pentru a vă semnala o carte despre cuvinte semnată de un fin intelectual timișorean, Profesorul Dumitru Vlăduț. Cartea se numește Tranziția și incertitudinile limbii, a părut anul trecut și reunește texte citite și la microfonul Radio Timișoara.
În Prefață, Dumitru Vlăduț remarcă unele absențe din dicționarele noastre. Astfel, din DEX lipsesc unele cuvinte cum ar fi grupuscul, a dorlota, insumisiune sau a devina. Ca să „traducem”, grupuscul înseamnă „grup foarte mic, nesemnificativ”.
Verbul „a dorlota” vine din franceză și are sensul de „a alinta”, „a dezmierda”; insumisiune înseamnă „nesupunere”, „a devina” înseamnă a ghici și, ați ghicit, și aceste neologisme provin tot din franceză. Autorul ne trimite, cu folos, la un instrument mai puțin citat, Dicționarul actualizat de neologisme, apărut în 2014 și alcătuit de cunoscutul lingvist Florin Marcu.
Apropo de verbul „a dezmierda”, dacă avem curiozitate să vedem de unde vine cuvântul, vom fi foarte mirați să aflăm că provine din lat. merda (fr. merde, it. merda) care înseamnă „excrement(e)”. Dar originea verbului „ dezmierda” nu se referă la acțiunea de a înlătura excrementele unui om matur, ci la acțiunea de a spăla fundulețul unui bebeluș. Care este, în acest fel, dezmierdat! Curioasă viață mai au unele cuvinte.