AUDIO / Despre matematică şi aritmetică
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

Articol de Dana Florea, 8 octombrie 2015, 10:21 / actualizat: 15 octombrie 2015, 9:10
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Cuvintele matematică şi aritmetică (rubrică difuzată în 24 septembrie 2015)
Îmi cer scuze că și astăzi îmi încep rubrica despre limba română cu o referință la viața politică, dar o să vedeți că tot ajung la corectitudine. Așadar, odată cu încălzirea vremii, s-a dat cod galben și la moțiunile de cenzură. Așa că PNL-ul a anunțat prin vocea președintelui său că va iniția un asemenea demers. Puterea nu era prea speriată de anunțul liberalilor și câțiva oamenii politici din alianța de la Putere au invocat „argumentul matematic” : Opoziția are nevoie de aproximativ 100 de voturi pentru ca Guvernul Ponta să cadă. Ceea ce este o formulare inexactă. Vă las 3 secunde să ghiciți de ce nu e prea exactă exprimarea. Dacă nu ați ghicit, vă spun imediat: argumentul referitor la diferența de voturi este unul ce ține de aritmetică, nu de matematică.
Aritmetica este o ramură a matematicii ce se ocupă cu relațiile dintre numere, pe când matematica este știința ce se ocupă și de studiul geometriei în plan sau în spațiu, se ocupă cu ecuații, cu statistici și altele. Firește, am simplificat lucrurile, dar am vrut să subliniez diferența. Fiindcă și etimologia arată diferențe mari: cuvântul „matematică” își are originea în cuvântul grecesc máthēma, ce însemnă „învățare”, „studiu”, în vreme ce „aritmetică” vine tot din limba greacă veche și înseamnă „număr”.
Mâine, o să vă povestesc câte ceva despre cifrele romane și cifrele arabe.
(Foto: wistawallpapers.ro)