AUDIO / Detoxifiații, de fapt, nu există
Articol de Dana Florea, 6 februarie 2020, 13:30
De sărbători, adică încă vreo câteva zile, e bine să evitați cel puțin două-trei lucruri: mâncarea în exces, băutul în exces, uitatul la televizor în exces și… drumurile. Și, dacă vă surprinde prezența drumurilor în enumerarea de mai sus, am să vă spun că, în mod obligatoriu, de sărbători, pe toate drumurile țărișoarei noastre se circulă „bară la bară”.
Despre cum trebuie să ne păzim de mesele prea îmbelșugate și generos stropite cu alcool, aflăm de fiecare dată când se apropie sărbătorile sau chiar în timpul sărbătorilor. Ce să mai vorbim, suntem bombardați cu tot felul de sfaturi și de Crăciun, și de Paști, iar specialiștii nutriționiști mai simandicoși ne dau sfaturi nu doar pentru a scăpa de surplusul de kilograme ci și pentru a ne detoxifica organismul. Nu vă speriați, când se referă la detoxificare, nu se gândesc la produsele modificate genetic până la fructele sau legumele ce par nemuritoare. Și nici la alimentele ce par a fi ieșite mai degrabă dintr-o rafinărie. Nu, pur și simplu este vorba despre abuzul de carne, de sarmale, de cârnați sau la alte bucate de sezon. Iar detoxificarea se poate face fără mai eforturi: plimbări, un meniu mai bogat în legume și fructe. De ce insist asupra cuvântului „detoxificare”? Fiindcă, imediat după Crăciun, am auzit fraza „Bucureștenii au ales să se detoxifieze!” Forma corectă este „să se detoxifice” fiindcă verbul este „a detoxifica”, și nu „a detoxifia”. Ca să fiu încă mai clar, verbul „a detoxifia” nici nu există.
(rubricã difuzatã în 3 ianuarie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)