AUDIO / Doi falși frați gemeni: „ca” și „decât”
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 5 aprilie 2016, 07:34
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 27 februarie 2015)
Am o întrebare pentru iubitorii de telenovele. Ce credeți: vor fi în stare turcii să facă un serial mai bun ca Suleyman Magnificul? Vă las să vă gândiți câteva secunde și reformulez întrebarea: vor fi în stare turcii să facă un serial mai bun DECÂT Suleyman Magnificul? Ați observat diferența, sper. În locul lui „ca”, am folosit „decât”, pentru așa este corect.
Dar, așa cum bănuiți, folosirea adverbului ca în locul lui „decât” se regăsește și în mass media. Presa scrisă din vara trecută, de pildă, titra așa: „Precipitații mai mari ca în alți ani” sau”Din cauza precipitațiilor, mai mulți șerpi ca de obicei”. Pentru a ne exprima în limba română mai adecvat decât autorii articolelor, vom repara aici exprimările: „Precipitații mai mari DECÂT în alți ani” sau”Din cauza precipitațiilor, mai mulți șerpi DECÂT de obicei”.
Atunci când avem o comparație inegală, folosim adverbul „decât”: „mai mare, mai mic, mai gras, mai hoț decât”. E drept, avem o excepție pe care doresc să o semnalez: Nu spunem „mai mult, mai mulți decât niciodată”, ci „mai mult, mai mulți ca niciodată”.
Atunci când avem o comparație de egalitate nu suntem dar îndrituiți, ci suntem obligați să folosim adverbul „ca”: e frumoasă ca o icoană, e iute ca un gând.
Și, apropo de Suleyman Magnificul: în comparație cu alți sultani, Suleyman a avut mai puține soții decât fiul și succesorul său, Selim al II-lea.
(Foto: adevarul.ro)