AUDIO / Ești veche? Ești vechi?
Articol de Dana Florea, 14 februarie 2020, 10:09
Astăzi am să încep rubrica mea cu o întrebare aparent banală: vă considerați o persoană modernă? Și exact în clipa asta cred că aud aproape numai răspunsuri afirmative: „da, sunt o persoană modernă”.
În fond, ce înseamnă un „om modern”? Foarte simplificat, omul modern este un om al timpurilor sale, adică o persoană care nu refuză prezentul cu tot ce înseamnă acest lucru. Or, în anul de grație 2020, să fii contemporan cu vremurile înseamnă, între altele, să folosești abuziv un telefon inteligent, să folosești un computer, să plătești cu cardul, să faci cumpărături online sau să accepți diversitatea ca un lucru firesc. Adică să nu te sufoci de indignare atunci când auzi de homosexualitate, de căsătoriile între persoane de același sex ori să nu te ridici din sprâncene când se vorbește despre vegetarianism sau veganism. Na, acum, parcă numărul modernilor care mă ascultă s-a mai rărit. Da, fiindcă destule dintre lucrurile ce definesc modernitatea noastră fie nu ne reprezintă, fie nu sunt acceptate. Iar acest lucru nu înseamnă că unii dintre noi am fi mai puțini moderni, ci doar mai puțin în pas cu vremea. Pentru cei care nu sunt în pas cu vremea, românii folosesc cuvintele „învechit”, „vechi”, „vetust”, „perimat”, „demodat”, ba chiar „retrograd” sau chiar „reacționar”. Spre deosebire de omul modern, retrograzii și reacționarii nu recunosc progresul umanității și cred în valorile trecutului îndepărtat. Asta fiindcă, etimologic, cuvântul „modern”, în limba latină însemna „recent”.
(rubricã difuzatã în 22 ianuarie 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)