AUDIO / Excesul de politeţe în limbajul publicistic
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 21 octombrie 2015, 10:14
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
Politeţea în limbajul publicistic (rubrică difuzată în 13 decembrie 2014)
Astăzi încerc să abordez problema politeței în limbajul publicistic. Am spus politețea în limbajul publicistic, fiindcă eu cred că e puțin prea târziu pentru un copil de 12-13 ani să mai învețe politețea.
Așadar, mă adresez mai ales jurnaliștilot sau persoanelor cu educație care păcătuiesc prin exces de politețe. Astfel, în cazul funcțiilor înalte în stat sau în ierarhia bisericească, nu este nevoie ca jurnaliștii sau alte persoane să folosească formula „doamna” sau ”domnul”, ci este suficient să specificăm funcția.
Așadar este greșit, exgerat, să spunem sau să scriem „domnul președinte Traian Băsescu”. Ne dăm seama de ridicolul situației dacă ar trebui să scriem sau să spunem „domnul patriarh Daniel”, „domnul mitropolit sau cardinal X”.
În schimb, este corectă exprimarea „președintele României, domnul Traian Băsescu”.
Să nu uit: în cazul funcțiilor publice, politice sau administrative este recomandabilă utilizarea numelui întreg. Așadar, Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Victor Ponta.
Utilizarea doar a numelui de familie indică, fără să vrem poate, o impolitețe ce s-ar cuveni evitată.