AUDIO / Fiți rezilienți și vă veți reveni!

Articol de Dana Florea, 13 aprilie 2021, 10:16
În urmă cu aproximativ o săptămână, pe situl Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene a fost publicat un document extrem de important pentru români: Planul Național de Relansare și Reziliență. Ca să înțelegem despre ce este vorba, vă reamintesc că Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar în valoare de 750 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Scopul acestui plan este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față problemelor generate de Criza Covid19 în plan economic prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).
Așa cum arată și numele, scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării și pentru ameliorarea rezilienței. Ei, la cuvântul „reziliență” ne oprim puțin fiindcă este un cuvânt mai puțin folosit în vorbirea de fiecare zi. Așadar, mergem la Dicționarul Explicativ al Limbii Române și citim că reziliența înseamnă modul în care se comportă diverse materiale după ce asupra lor se exercită o acțiune mecanică. Ciudat lucru, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu apare adjectivul „rezilient” deși cuvântul este folosit de multă vreme de către cunoscătorii de engleză. Acolo unde „resilient” înseamnă „rezistent”. Dar și flexibil, optimist, ceva care își revine. De fapt, psihologii folosesc cuvântul „reziliență” pentru a defini capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.
(rubricã difuzatã în 25 martie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)