AUDIO / Granițele cuvântului „graniță”
Articol de Dana Florea, 3 iulie 2019, 08:00
În 13 iunie 1919, Consiliul Suprem al Conferinței de Pace de la Paris a comunicat României decizia finală privind granița dintre România și Ungaria și dintre România și Serbia. Astfel, două treimi din Banat reveneau României și o treime revenea Serbiei. Cum bine știți, până în 1924 au mai fost făcute mici ajustări între cele trei țări, dar, în mare, granițele au rămas așa cum au fost stabilite atunci. În fine, să nu ne întoarcem prea mult în istorie, mai ales atunci când vine vorba despre momentul 1919 fiindcă sensibilitățile sunt și acum exacerbate, exagerate. Așa că o să vă spun că, în limba română din perioada comunistă, cuvântul „graniță” a avut o cu totul altă semantică, un alt înțeles decât are el astăzi. Asta fiindcă românii au fost captivi în propria patrie, iar frontierele erau considerate un soi de obstacole de netrecut. Puțini români au reușit, înainte de 1989, să primească pașaport și să călătorească prin Europa occidentală. Iar în ultimii 10 ani de ceaușism era greu să primești pașaport și pentru țările frățești, comuniste fiindcă pe acolo sufla un vânt nou, de reformă.
Dar când spun că era greu să treci de frontierele României, mă refer mai ales la frontiera cu Iugoslavia, Serbia de astăzi. O frontieră pe care au murit, în încercarea de a pleca din „paradisul” ceaușist, mii și mii de români. Celor care au încercat să treacă ilegal frontiera și/sau au fost prinși, li s-a spus „frontieriști”. Iar cei care au fost prinși au făcut închisoare pentru „crima” de a fi dorit să se stabilească în altă țară. O graniță cu sinonimele frontieră, hotar, confinii.
(rubricã difuzatã în 13 iunie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)