AUDIO / Horeca, HORECA sau HoReCa?
Articol de Dana Florea, 24 august 2020, 11:32
Pandemia a lovit nemilos multe sectoare ale vieții noastre de fiecare zi. Acum câteva zile, unul dintre reprezentanți importanți ai industriei HORECA deplângea faptul că guvernul a hotărât ca terasele să fie închise după ora 23, ceea ce înseamnă venituri și mai reduse după restricții.
HORECA este un acronim, adică este construit din primele silabe ale unor cuvinte. Se pare că originea cuvântului HORECA se află în Olanda, unde acronimul a provenit de la cuvintele hotel, restaurant, cafenea. Alte surse consideră că, ulterior, ultimul cuvânt nu ar fi cafenea, ci cantină, dar acum, toată lumea este de acord că cea de-a treia silabă vine de la cuvântul „catering”. Ascultătorilor care nu sunt obișnuiți cu acești termeni le spun că, prin catering, se înțelege un serviciu prestat în baza unui contract ce presupune prepararea hranei pentru un consumator anume, servirea ei într-o anumită locaţie (sic!) şi într-un anumit context (eveniment), precum şi debarasarea (curăţarea) locaţiei după încheierea evenimentului. M-a amuzat puțin că paginile specializate numesc cateringul „serviciu de hrănire”, ceea ce mi se pare că așază mai discret povestea cu băutul.
În fine, revin la cuvântul HORECA și vă mai spun că am văzut trei moduri de a scrie acest cuvânt. Primul, și cel mai banal, este scrierea cu inițială mare, după care toate celelalte litere sunt mici: Horeca. A doua grafie, adică scriere, este cea cu toate literele mari. În fine, cea de-a treia grafie — ce mi se pare forțată — este cea în care fiecare dintre cele trei silabe este scrisă cu literă mare: HoReCa.
(rubricã difuzatã în 11 august 2020)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)